Wouter Bos bleek in 2009 zo’n echte held. Hij is door de socialisten gekozen als de grote voorman. Hij is dus het voorbeeld hoe de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen moeten dragen. Dat is terecht, want hij bleek de duurste zonnebril te hebben geclaimd op kosten van de staat. Het imago van het individu was immers belangrijker dan het geld van de groep. Jan Peter Balkenende zou ook een echte held blijken te zijn. Hij is de grote voorman van de Christenen. Bij Christenen draait alles om naastenliefde. Balkenende als held, gaf het goede voorbeeld hoe je met mens en misdaad moet omgaan. Dat deed hij door een onwetmatige oorlog te steunen, onderzoek daarnaar zolang mogelijk uit te stellen, het oordeel erover te bagatelliseren, om ten slotte te weigeren spijt te uiten en lering te trekken. Geert Wilders is een nog grotere held. Hij is de held op het gebied van vrijheid. Het grootste goed van vrijheid is de vrijheid van meningsuiting. Geert Wilders komt als individu op voor de mensheid door mensen met andere culturele achtergrond dan de zijne te verbieden hun mening te uiten via hoofddeksels.
Maar ook buiten de politici waren er echte grote helden opgestaan in 2009. Dirk Scheringa werd geroemd als bankier. Net als zijn voorbeeld Robin Hood, bracht hij de allerarmsten in nog grotere financiële problemen en verdeelde hij het geld onder hemzelf en de allerrijksten. Marco Borsato liet iedereen op TV weten, dat hij verschrikkelijk veel verdriet had. Als een echte held had hij de laatste jaren grote risico's genomen met de toekomst van zijn werknemers met als doel meer geld te kunnen verdienen buiten zijn eigen muziek. Laura Dekker was de grote heldin van 2009. Zoals het hoort bij een echte heldin, liet zij zien dat haar eigen belang veel belangrijker was dan zij die verantwoording over haar moeten afdragen. Haar uitdaging was duidelijk, net als bij alle andere grote sportprestaties gaat het niet om een snelste tijd, langste afstand, etc, maar om iets te doen op een zo jong mogelijke leeftijd. Dat is ook dusdanig belangrijk dat een jaar lang verzuim op schoolplicht, reële kans op kidnapping, verkrachting en blijvende psychische schade uiteraard volstrekt van ondergeschikt belang zijn. Haar inspirerende voorbeeld vond al snel navolging. Haar ouders steunden haar, omdat dit laat zien hoe je als ouder een kind voorbereid op een sociale samenleving en hoe je je kind bescherming biedt. Zelfs de rechter liet zich op heldhaftige wijze inspireren. De rechter stelde ook het belang van het grotere geheel boven het belang van het individu. Laura had zich namelijk buitengewoon verantwoordelijk gedragen door haar burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij de regels werden genegeerd en ze naar het buitenland was gevlucht. Zelfs de rechter wist dat je dergelijk goed gedrag direct moet belonen. De rechter gaf Laura dan ook alsnog alle steun bij haar plan in haar eentje de wereld rond te reizen.
Het zal nog moeilijk worden in 2010 om zulke helden te vinden. Mischien dat Giel Beelen en Edwin Evers kans gaan maken, want zij krijgen per jaar een paar honderdduizend euro van de Nederlandse burgers. Dat verdienen ze terecht, want ze zetten zich ook heel erg in voor de goede doelen. Bij de actie giro 555 voor Haïti vertelden ze vol trots dat ze als miljonair ieder maar liefst 100 euro hadden gegeven. Tja tegenover zulke bekende helden, maak je als klein kind die al zijn of haar spaargeld anoniem weggeeft natuurlijk geen enkele kans.
